VEELGESTELDE
VRAGEN

Zo zorg je ervoor dat jouw kamerplant zich als een vis
in het water… uh plant in het tropisch regenwoud voelt,
maar dan bij jou in huis.

Vind het antwoord op jouw vraag

Gaat de verzorging van jouw plant niet gemakkelijk en heb je hier een vraag over? Wij zijn je een stapje voor en hebben hieronder de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet.

Heel veel plezier met jouw tropische parels. We hopen dat zij zich de koning te rijk voelen in hun nieuwe paleisje, of dat nou een kantoorpand, badkamer of woonkamer is. Genieten van hun schoonheid willen we allemaal!

Water is – naast licht en voeding – zo ongeveer het belangrijkste voor jouw (nieuwe) vriend. Zo blijft ‘ie in leven en kan hij uitgroeien tot een mooie volwassen plant. Geef ‘m genoeg water en dan zal hij de hele dag door stralen in jouw huiskamer (of andere plek in het huis of kantoor). Maar hoeveel water heeft jouw plant nodig? En wat betekent ‘voldoende’ water? Om jou een handje te helpen hebben we hieronder beschreven waar deze termen voor staan. Makkie toch?!

– Voldoende water: 1x per week (in de winter 1x in de 10 dagen)
– Regelmatig water: 2x per week (in de winter 1x per week)
– Meerdere keren per week: steeds een beetje water in plaats van 1 á 2 keer een (grote) scheut

Let op dat deze watergeefmeter een indicatie is van de hoeveelheid water die de plant nodig heeft. Stel je voor dat het ‘s winters ineens een hele week zonnig is. Jouw plant verdampt dan meer water en heeft daardoor meer dorst. Hou het weer dus goed in de gaten, praat af en toe tegen jouw kamerplant én kijk ook goed naar ‘m. En dan niet alleen ’s winters, maar het hele jaar door. Echt waar, je krijgt er een prachtige plant voor terug!

Klaar voor een biologielesje? Daar komt ‘ie: planten hebben fotosynthese nodig om te groeien. Fotosynthese is het omzetten van CO2 naar zuurstof en suikers. Dit doen zij met behulp van licht en water. Deze suikers gebruikt de plant om te groeien en de zuurstof nemen wij als mensen op. Groeit jouw plant niet? Zet ‘m dan op een lichtere plek in het huis (of kantoor). Niet meteen in de volle zon, maar gun ‘m wel een heerlijk plekje op de juiste standplaats.

Iedere plantensoort is anders en de ideale standplaats heeft veel invloed op hoe de plant zich in jouw huis voelt. Komt ‘ie oorspronkelijk uit de jungle? Dan heeft jouw groene vriend zich in het verleden vaak verscholen onder zijn grote vrienden en houd hij dus van een schaduwrijke plek. Wanneer de plant vooral groeit op de bergen in zijn land van herkomst, geniet ‘ie constant van het licht en verdient de plant dat ook in jouw huis.

Hieronder staat precies waar jouw groene vriend blij van wordt.

– Alocasia: direct zonlicht
– Asparagus: halfschaduw
– Calathea: schaduw
– Croton: indirect zonlicht
– Dieffenbachia: indirect zonlicht
– Fatsia: indirect zonlicht
– Homalomena: halfschaduw
– Monstera: schaduw
– Philodendron: halfschaduw
– Radermachera: indirect zonlicht
– Schefflera: indirect zonlicht

Is jouw kamerplant een Calathea? Dan kan ik je feliciteren. Jouw levendige vriendin voelt zich namelijk de koning(in) te rijk en vind het heerlijk in jouw huis. Toch raden wij je aan de bloemen uit jouw Calathea te knippen. Zij geeft namelijk veel energie aan de bloemen, wat de kwaliteit van de bladeren niet ten goede komt. En dat is nou net waar jij zo verliefd op bent.

Bij de overige kamerplanten uit onze kas is het juist niét de bedoeling dat zij bloemen krijgen. Sterker nog: de plant heeft het op dat moment helemaal niet zo fijn in jouw huis en gaat in overlevingsstand. Als de plant bloemen krijgt zorgt ‘ie namelijk voor een grotere kans op nakomelingen en kan hij zelf rustig sterven. Maar dat willen we natuurlijk niet! Kijk dus goed naar jouw plant: staat hij op de goede standplaats? En hoeveel water krijgt jouw kamerplant? Let op dat je ‘m niet in één keer heel veel water geeft, want dan verdrinkt ‘ie. Bouw het watergeven weer rustig op, heb geduld en dan zal jouw groene vriend herstellen.

Het fantastische van een plant is dat ‘ie aangeeft wanneer hij iets nodig heeft. Jouw groene vriend krijgt namelijk bruine bladeren en/of laat zijn bladeren vallen wanneer hij te veel water heeft gekregen. Je verzorgt ‘m dan té goed. Perfect natuurlijk, maar met een beetje minder water maak je jouw pareltje echt veel blijer. Geef ‘m het voordeel van de twijfel en hij zal je dankbaar zijn. Als cadeautje wordt ‘ie weer de showsteler in jouw huis.

Wanneer de plant ingedroogde plekken (bruine brandplekken) krijgt, betekent dit dat je de plant waarschijnlijk op een te lichte standplaats hebt gezet. Verplaats jouw groene vriend dus naar een meer schaduwrijke plek.

Als de plant goed groeit maar hij wel gele bladeren krijgt mag je de plant meer voeding geven. Groeit jouw pareltje het huis uit maar vertoont hij wél gele bladeren? Dan heeft ‘ie waarschijnlijk een keer op een droogje gezeten. Dit is goed op te lossen door ‘m weer voldoende water te geven. Niet opeens heel veel natuurlijk, want dan kan jouw plant z’n bladeren laten vallen.

Wanneer jouw kamerplant te weinig water heeft gekregen voelt hij zich sip en gaat hij slaphangen. Geef de plant dan voldoende water, maar let op dat je ‘m niet meteen een plons water geeft, dan verdrinkt ‘ie namelijk. Je zult zien dat wanneer je het watergeven weer rustig opbouwt en ‘m genoeg water geeft, hij weer vrolijk wordt en de plant gaat stralen. De Calathea gaat ook weleens krullen wanneer deze te weinig water heeft gekregen en de Radermachera verliest dan haar blad. De Alocasia en Fatsia kunnen ook slap gaan hangen wanneer ze te veel water hebben gekregen.

Is jouw groene vriend een Monstera? Dan is er geen reden tot paniek. Dit plantensoort staat bekend om zijn gaten in het blad en hoe ouder de planten worden, hoe meer gaten zij krijgen. Gaaf hé!

Bij de overige plantensoorten is het van belang om de bladeren van de plant goed te controleren. Zie je een rups? Zorg dan dat je het beestje zo snel mogelijk uit de plant haalt, of beter gezegd: uit het huis haalt. Let wel op de buitenplanten en -bloemen wanneer je ‘m vrijlaat in de achtertuin. De rups is namelijk gek op verschillende bladeren.

Zakelijk contact

T: 06-54 23 21 20
E: info@kwekerijtloo.nl

We beantwoorden geen vragen over aankoop of verzorging van jouw nieuwe groene vriend. Hiervoor kun je terecht op onze website onder ‘assortiment & verzorging’.