Asparagus

Falcatus

De Asparagus is – zoals je aan de naam kan aflezen – familie van de asperge. Helaas betekent dat niet dat er asperges aan deze kamerplant groeien, hiervoor moet je echt naar de groenteboer of de supermarkt. Toch heeft deze plant een geweldige uitstraling en is ze een echte toevoeging aan jouw interieur.

De Asparagus kent haar oorsprong in Zuid-Amerika, Midden-Afrika en Zuidoost-Azië. Een echte wereldreiziger dus. In sommige landen wordt ze als onkruid beschouwd vanwege haar stekels op de stengels, maar wij vinden haar een prachtig pareltje. De Asparagus vindt het fijn als de grond in haar pot licht vochtig blijft en ze meerdere keren per week water krijgt. Zet haar op een plek half in de schaduw en deze prikkelige parel heeft geen asperges nodig om de show te stelen.

Algemene informatie


De Asparagus heeft fijn zacht blad, waarbij sommige soorten stekels op de stengels hebben, zoals de Asparagus Falcatus. Deze prikkelige parel blijft klein, maar een aantal behalen een maximale hoogte van twee meter. Van de enkele honderd soorten die de Asparagusfamilie kent, worden er ongeveer tien soorten beschouwd als kamerplant.

Asparagus Falcatus in de kas

Water & voeding


Geef de Asparagus meerdere keren per week kleine beetjes water. Zo houd je de potgrond constant licht vochtig, zonder dat er een laag water in de pot blijft staan. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken en dat willen we natuurlijk voorkomen. Let ook op dat je niet te veel water in één keer geeft, hierdoor kunnen er gele vlekken in het blad ontstaan. Jouw prikkelige parel kan namelijk niet goed tegen zeer vochtige of natte potgrond.

Sproeien
Het is niet van belang om de plant te sproeien. Dit komt doordat een Asparagus geen hoge luchtvochtigheid nodig heeft om goed te kunnen groeien. Je kan het stof eventueel van de bladeren af sproeien of met een vochtige doek over de bladeren strijken. Zo kan jouw prikkelige parel weer stralen en is het voor haar makkelijker om licht op te vangen via de bladeren. Let dan wel op dat je regenwater gebruikt. Hier zit namelijk nauwelijks tot geen kalk in, wat ervoor zorgt dat er geen witte vlekken op het blad achterblijven. De bladeren van jouw kamerplant blijven dan mooi stralen.

Voeding
De Asparagus groeit van nature op een regelmatig tempo en hierdoor heeft ze niet veel extra voeding nodig. Wil je jouw plant toch extra voeding geven? Doe dit dan in de lente of zomer, in de winter is jouw prikkelige parel in rust en verbruikt zij bijna geen energie.

Snoeien & verpotten


Snoeien
Het snoeien van jouw kamerplant is aan te raden, doordat de Asparagus van nature verwilderd. Door haar af en toe in toom te houden, zorg je ervoor dat ze in model blijft en haar sierwaarde behoud. Ook krijgt de kern weer meer licht en hierdoor blijft de plant lekker vitaal. Snoeien kan door middel van het afknippen van de takken bij de oksel van een uitloper of blad.

Verpotten
De Asparagus is geen snelle groeier en daarom hoef je deze kamerplant niet vaak te verpotten. Wanneer de plant uit haar voegen groeit, raden we je aan haar in het begin van het groeiseizoen (in de lente) te verpotten. De plant kan zich dan snel herstellen en weer volledig stralen. Universele potgrond is hiervoor prima. Let er bij het verpotten op dat de pot ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Groter maakt natuurlijk niet uit, dan kan de plant iets langer in de pot blijven staan.

Kwekerij 't Loo Asparagus Falcatus

Vind het antwoord op jouw vraag

Gaat de verzorging van jouw plant niet gemakkelijk en heb je hier een vraag over? Wij zijn je een stapje voor en hebben een veelgestelde vragen pagina voor je opgesteld, daar zullen jouw vragen vast en zeker beantwoord worden.

Zakelijk contact

T: 06-54 23 21 20
E: info@kwekerijtloo.nl

We beantwoorden geen vragen over aankoop of verzorging van jouw nieuwe groene vriend. Hiervoor kun je terecht op onze website onder ‘assortiment & verzorging’.