Monstera

Deliciosa | Andansonii | Minima

De Monstera heeft de bijnaam gatenplant en dat is niet zo gek. Want hoe ouder de plant wordt, hoe meer gaten er in het blad tevoorschijn komen. De Andansonii en Minima zijn echte aapjes, zij houden namelijk onwijs van klimmen. Deze kamerplanten worden daarom vaak verkocht met een mosstok in de pot. Zo hebben zij houvast tijdens de tocht naar boven. De Deliciosa klimt niet, maar kan wel alle kanten op groeien. Om dat te voorkomen wordt deze plant vaak door een mosstok in model gehouden. 

De Monstera komt uit midden- en Zuid-Amerika en leeft daar vooral in het oerwoud. Door de dichte begroeiing in dit gebied, houd deze kamerplant ook hier in Nederland van een schaduwrijke plek. Bovendien is deze gatenkoning makkelijk in onderhoud en heeft ‘ie voldoende tot regelmatig water nodig.

Algemene informatie


De Monstera is een luchtzuiverende plant en is makkelijk in onderhoud. Deze kamerplant groeit naar het licht, dus draai ‘m af en toe, zodat hij regelmatig groeit. Een Monstera is niet voor consumptie en niet geschikt voor katten en kinderen.

Monstera Minima in de kas

Water & voeding


De Monstera heeft niet al te veel water nodig, maar dat betekent niet dat je er niet meer naar om hoeft te kijken. Zorg er altijd voor dat de grond licht vochtig blijft en geef de plant één á twee keer per week water. In de winter mag de grond iets droger zijn, schroef het watergeven dan terug naar één keer per week. Wanneer je deze kamerplant te veel water geeft, kan ‘ie bruine vlekken met een geel randje krijgen. En dat zou natuurlijk zonde zijn van die prachtige blikvanger.

Sproeien
In het oerwoud van Midden- en Zuid-Amerika, waar deze plant geboren is, heerst een vochtig klimaat. De Monstera vindt een hoge luchtvochtigheid in zijn nieuwe thuis daarom ook fijn, dat is ‘ie zo gewend. Merk je dat jouw kamerplant bruine punten of randen krijgt, dan is de luchtvochtigheid te laag en kan af en toe sproeien helpen. Sproeien met regenwater is hierbij de beste keuze. In regenwater zit namelijk nauwelijks tot geen kalk, wat ervoor zorgt dat er geen witte vlekken op het blad achterblijven. De bladeren van jouw vriend blijven dan mooi stralen. Sproeien werkt daarnaast ook voor het weghouden van ongedierte en ziektes, een win-winsituatie dus!

Krullende bladeren kunnen ook duiden op te weinig water. Maar verwar dit niet met een nieuw blad, deze krullen aan het begin namelijk ook. Jong blad kun je herkennen aan hun glans en lichtere kleur. Kijk maar eens goed naar jouw gatenkoning. Zie je het verschil.

Voeding
De gatenplant groeit het hardst in de lente en zomer. Om hem een beetje te helpen, kan je de Monstera wat extra voeding geven. In de winter is dat niet nodig, dan spaart ’ie zijn krachten om in de zomermaanden weer hoger te kunnen klimmen.

Snoeien & verpotten

 

Snoeien
Wanneer de Monstera écht de woonkamer uit groeit, kan je ervoor kiezen om delen van de plant af te knippen. Zorg er dan wel voor dat er genoeg bladeren overblijven, deze bladeren zorgen namelijk voor fotosynthese en zijn essentieel voor de kamerplant om verder te kunnen groeien. Wanneer je de bladeren van de Monstera knipt, kan de plant weer gaan uitlopen in de oksel van een blad.

Luchtwortels
Laat bij het snoeien de luchtwortels zo veel mogelijk zitten. Zoals je inmiddels weet komt de Monstera uit het tropisch regenwoud waar de luchtvochtigheid hoog is. De plant haalt zuurstof en water uit deze rijke lucht door middel van zijn luchtwortels. Slim hé?!

Opbinden
Om de vorm en het formaat van jouw groene vriend een beetje onder controle te houden, kan je ervoor kiezen om de Monstera op te binden in plaats van te snoeien. Opbinden doe je door middel van een mosstok of via een plantenrek aan de muur. Om zo min mogelijk bladeren te beschadigen, raden we je aan om touw of wol te gebruiken. De wortels van de kamerplant bescherm je door de mosstok te plaatsen wanneer je de plant gaat verpotten.

Verpotten
De Monstera klimt en groeit (met de juiste verzorging) razendsnel. Daar hebben wij als plantenliefhebbers superveel plezier van! Daarom willen we hem natuurlijk wel genoeg ruimte geven zodat hij zijn gang kan blijven gaan. We adviseren je om de kamerplant elke één á twee jaar te verpotten. Universele potgrond is prima. Let er bij het verpotten op dat de pot ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Groter maakt natuurlijk niet uit, dan kan de plant iets langer in de pot blijven staan.

Kwekerij 't Loo Monstera Andansonii
Kwekerij 't Loo Monstera Minima

Vind het antwoord op jouw vraag

Gaat de verzorging van jouw plant niet gemakkelijk en heb je hier een vraag over? Wij zijn je een stapje voor en hebben een veelgestelde vragen pagina voor je opgesteld, daar zullen jouw vragen vast en zeker beantwoord worden.

Zakelijk contact

T: 06-54 23 21 20
E: info@kwekerijtloo.nl

We beantwoorden geen vragen over aankoop of verzorging van jouw nieuwe groene vriend. Hiervoor kun je terecht op onze website onder ‘assortiment & verzorging’.