Makoyana | Orbifolia | Rufibarba
De Calathea heeft de bijnaam ‘living plant’ en dat komt doordat zij ’s nachts haar bladeren sluit. Zo kan ze zich beschermen tegen de kou en begint zij ’s ochtends weer stralend de dag. Grote kans dus dat je haar hoort ritselen als je ’s ochtends wakker wordt.
De Calathea komt uit de oerwouden van Zuid-Amerika en het Amazonegebied en is een echt muurbloempje: ze leeft het liefst in de schaduw van anderen. Zet haar dus op een plek met schaduw zonder direct zonlicht en je zult zien dat ze zal uitbloeien tot een prachtige blikvanger. Maar hou haar weg van radiatoren en vermijdt tocht, daar houdt ze niet van. Geef haar regelmatig water en houd de grond altijd licht vochtig.
De Calathea is een luchtzuiverende plant, maar ze is niet makkelijk in onderhoud. Met de juiste verzorging kan ze overigens uitgroeien tot een unieke plant en kan ze zelfs bloemen krijgen. De bladeren van deze levendige plant hebben vaak opvallende tekeningen zoals roze strepen, groene lijnen of gekleurde randen. En heb jij weleens aan de bladeren van de Calathea Rufibarba gevoeld? Deze blikvanger heeft namelijk een fluwelen structuur aan de onderkant van het blad, zacht hé!
De Calathea heeft voldoende water nodig. Zorg er altijd voor dat de grond licht vochtig blijft, precies wat de plant gewend is uit het vochtige regenwoud. In de zomermaanden heeft jouw levendige vriendin ongeveer twee keer per week water nodig, in winter mag dit gerust minder vaak zijn.
Wanneer jouw Calathea slap gaat hangen of wanneer de bladeren gaan krullen, heeft ze dorst. Zodra je haar water geeft, zal ze weer overeind komen. Mits je haar niet te lang op een droogje hebt gezet. Let er wel op dat er geen laagje water onder in de pot blijft staat. Dit kan uiteindelijk wortelrot veroorzaken.
Sproeien
De Calathea is geboren in het regenwoud en verlangt dus ook in Nederland naar een hoge luchtvochtigheid in haar leefomgeving. Om de gezondheid van deze queen te verbeteren en haar zo lang mogelijk te laten stralen, kan je de kamerplant af en toe een sproeibeurt geven. Sproeien met regenwater is hierbij de beste keuze. In regenwater zit namelijk nauwelijks tot geen kalk, wat ervoor zorgt dat er geen witte vlekken op het blad achterblijven. De bladeren blijven dan mooi stralen. Naast dat je de sierwaarde van jouw levendige vriendin behoudt, help je haar ook preventief te beschermen tegen spint en ander ongedierte.
Voeding
Door de kamerplant in de lente en zomer bij te voeden, krijgt zij een beetje extra energie om nieuwe bladeren aan te maken. Daarnaast zorgt de voeding voor het behoud van de bladkleur. Universele kamerplantenvoeding is hiervoor geschikt.
Snoeien
Soms komen er bloemen in de Calathea. Maar onze levendige vriendin is vooral bekend vanwege de prachtige bladeren met de verschillende tekeningen. Je kan de bloemen het beste uit de plant knippen, zodat jouw blikvanger al haar energie kan stoppen in het maken van meer unieke bladeren.
Verpotten
De Calathea is levendig als het gaat om de bladeren van de plant, maar groeien doet ze over het algemeen niet supersnel. Verpot de kamerplant eens per twee jaar of wanneer de pot te klein wordt. Ook is het tijd voor meer ruimte wanneer de wortels uit de pot groeien. Dit kun je het beste doen in de lente. In deze periode kan zij sneller herstellen van eventuele beschadigingen. Universele potgrond is hiervoor prima. Let er bij het verpotten op dat de pot ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Groter maakt natuurlijk niet uit, dan kan de plant iets langer in de pot blijven staan.
Gaat de verzorging van jouw plant niet gemakkelijk en heb je hier een vraag over? Wij zijn je een stapje voor en hebben een veelgestelde vragen pagina voor je opgesteld, daar zullen jouw vragen vast en zeker beantwoord worden.
T: 06-54 23 21 20
E: info@kwekerijtloo.nl
We beantwoorden geen vragen over aankoop of verzorging van jouw nieuwe groene vriend. Hiervoor kun je terecht op onze website onder ‘assortiment & verzorging’.