Macrorrhiza
Je herkent de Alocasia aan zijn hartvormige groene bladeren op een lange steel. Er zijn soorten met witte bladnerven en soorten met rond blad of juist meer puntig of gekarteld. De grootte van een Alocasia kan verschillen en sommige soorten kunnen zelf bladeren krijgen van wel meer dan een meter! Daarom wordt de plant de ‘olifantsoor’ genoemd.
Deze vriendelijke reus komt oorspronkelijk uit het regenwoud van Azië, vooral in India is deze plant veelvoorkomend. Door zijn grote bladeren wordt deze plant vaak gebruikt als beschutting door dieren en andere planten. En wat is het een eyecatcher hé! Maar vergis je niet, deze plant heeft een hoop liefde en aandacht van jou nodig. Geef deze plant regelmatig water en zet ‘m in direct zonlicht, daar gaat ‘ie van stralen.
De Alocasia verlangt naar minimaal vijf uur direct zonlicht per dag. Wanneer deze vriendelijke reus niet aan zijn dagelijkse dosis komt, zullen zijn bladeren lange stengels krijgen. Zo probeert hij elk straaltje zonlicht op te vangen. Wanneer de bladeren te lang worden kan de plant het gewicht echter niet meer dragen en is er een kans dat de bladeren gaan hangen of zelfs knakken. Dat willen we voorkomen en dus is het verstandig de plant in direct zonlicht te zetten. Draai ‘m ook af en toe zodat jouw vriendelijke reus in model blijft, hij wil namelijk van nature richting de zon groeien.
Jouw groene vriend houdt van een lichtvochtige grond, maar dat is niet altijd makkelijk. Te veel water kan gele vlekken op het blad veroorzaken, maar olifantsoren gaan slaphangen wanneer er te weinig water in de stengels aanwezig is. Geef de plant daarom regelmatig water. Om dit te controleren kan je een vinger in de grond steken om te kijken of de Alocasia water nodig heeft. Als de eerste laag droog is, wil de vriendelijke reus graag een scheutje water van je. Daarnaast ‘huilen’ Alocasia’s vaak. Dit is het water dat door de nerven uit het blad komt, dit wordt guttatie genoemd. Dit is een natuurlijk proces en is niet te voorkomen. Neemt jouw vloer snel vloeistoffen op (zoals een echte houten vloer)? Dan kan je jouw Alocasia beter op een andere plek in het huis zetten.
Sproeien
De luchtvochtigheid in de Aziatische regenwouden ligt hoog en om dit klimaat zo goed mogelijk na te bootsen in het nieuwe thuis van jouw plant, zou je de Alocasia regelmatig kunnen sproeien. Sproeien met regenwater is hierbij de beste keuze. In regenwater zit namelijk nauwelijks tot geen kalk, wat ervoor zorgt dat er geen witte vlekken op het blad achterblijven. De bladeren van jouw vriend blijven dan mooi stralen. Daarnaast blijven de bladeren hierdoor stofvrij en stralend en voorkomt sproeien ook spint en ander ongedierte.
Voeding
Jouw vriendelijke reus is constant bezig met het maken van nieuwe bladeren. Je kunt de plant helpen door wat extra voedingsstoffen toe te dienen. Universele plantenvoeding is hiervoor prima. In de herfst en winter is bijvoeden niet nodig, omdat de plant dan in rust is.
Snoeien
De Alocasia is een plant met weinig bladeren, koester ze. Snoeien is dus niet nodig, maar zijn de oude of minder mooie bladeren een doorn in het oog? Dan kan je er altijd voor kiezen deze af te knippen. Doe dit een paar centimeter van de grond en het laatste gedeelte zal afsterven. Dit stuk kun je later makkelijk van de stam aftrekken.
Verpotten
Een Alocasia is een snelle groeier en houd ervan om veel ruimte te hebben. Verpot de plant aan het begin van het groeiseizoen (in de lente), zodat de plant zich snel kan herstellen en weer volledig kan stralen. Universele potgrond is hiervoor prima. Let er bij het verpotten op dat de pot ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Groter maakt natuurlijk niet uit, dan kan de plant iets langer in de pot blijven staan.
Gaat de verzorging van jouw plant niet gemakkelijk en heb je hier een vraag over? Wij zijn je een stapje voor en hebben een veelgestelde vragen pagina voor je opgesteld, daar zullen jouw vragen vast en zeker beantwoord worden.
T: 06-54 23 21 20
E: info@kwekerijtloo.nl
We beantwoorden geen vragen over aankoop of verzorging van jouw nieuwe groene vriend. Hiervoor kun je terecht op onze website onder ‘assortiment & verzorging’.